Toată lumea știe de acel monstru de examen numit „Evaluarea națională", acesta se susține la mai multe clase, însă cel mai de speriat este cel de clasa a VIII-a pentru că pe baza acestuia îți continui studiile.
Am trecut și eu prin această experiență, toate emoțiile pe care le trăiește un elev, toata acea ușurare pe care o simte după ce iese din sala de examen și șocul vederii notelor obtinute.
Vreau să îți spun că acest an nu va fi cel mai oribil, ba chiar ar putea fi cel mai frumos an, dacă ști cum să îți organizezi timpul, și fa lucrurile în funcție de capacitatea ta. Mai jos este experiența mea față de acest an, dar nu pentru toată lumea este la fel, iar unele dintre sfaturi s-ar putea să nu ți se potrivească și ție, dar încearcă să nu te stresezi și consideră acest an ca fiind unul la fel ca ceilalți.
O să încep acest articol cu câteva luni înainte de acest examen, însă vreau să vă anunț ca vor fi lucruri care se vor repeta, dintr-un articol anterior.
Înainte de examenul propriu-zis se susține o simulare care te ajută sa iti evaluezi cunoștințele si să sti ce poți îmbunătăți.
O să îți dau un sfat (daca urmează să fii și tu un elev de clasa a VIII-) : nu desconsidera această simulare, nu fa totul în batjocură, invata ca și cum ar fi examenul cel mare pentru că numai asa vei avea șanse sa iei o notă mai bună pentru a intra la liceul dorit (probabil că acest sfat îl veți auzi și de la profesori, dar este foarte important, daca nu îți dai puțin silința, nu vei ști unde ai mai putea imbunatati cunoștințele acumulate iar la examen vei lua o nota asemănătoare cu cea din simulare)
Sincer, eu am avut emotii și la simulare, însă,poate că o să ți se para puțin amuzant, fiindca mie acum mi se pare amuzant,dar atunci m-a speriat .Când m-am așezat în banca am început puțin să tremur,foarte puțin, abia observabil, probabil și din cauza că nu mai fusesem într-o astfel de situație,dar când profesorul care supraveghea mi-a pus foaia in fata m-am liniștit( și pur și simplu toate emoțiile și tremuratul au dispărut,ceea ce m-a ajutat să mă concentrez mai usor) și am început instinctiv să rezolv in minte exercitiile. Dar probabil și fiindcă am luat niste pastile care ma ajută întotdeauna să îmi puna creierul in miscare(iar aici îți voi da un alt sfat):
Nu lua pastile, doar dacă ai probleme de concentrare ( ceea ce, după spusele medicului eu aveam) iar dacă și tu ai probleme nu îți alege singur pastilele ,ca s-ar putea sa îți faci doar rău,la fel și în cazul în care le iei fara sa ai nevoie, ia-le la sfatul medicului,iar daca nu ai nevoie pur și simplu încearcă să te calmezi și să te motivezi
Probabil că o să te bata profesorii la cap cu suplimentarul, însă nu ezita, lucrează, te va ajuta enorm de mult(dar nu încerca să te chinui, fă totul după capacitățile tale) . Eu la matematică, în ultimul an, cel putin, profesoara preda atât de nașpa încât nu am mai înțeles nimic la acea materie, dar am lucrat și am început să îmi revin, dar nu din cine știe ce culegere minune, ci mi-am descărcat de pe internet subiecte de evaluare din anii anteriori.
In clasa a VIII- a aud tot timpul că părinții caută profesori pentru copii pentru a le da „ore". Am multe de spus în privința asta. În primul rând, nu accepta ore de la profesorul cu care faci respectiva oră, spre exemplu nu fa ore la română cu profesoara / profesorul de română, deoarece dacă nu predă bine la clasa,nici separat nu va preda bine, iar dacă ești deja bun la materia respectivă, nu cred că mai are rost sa faci altceva decât suplimentar, dacă crezi că ai nevoie (părerea mea). Eu nu am făcut ore, decât la matematică ,deoarece, așa cum am mai spus, nu mai înțelegeam nimic, însă am făcut cu o alta profesoara decât cea de la clasă și am reușit să prind ceea ce pierdusem , dar am fost la dumneaiei doar o lună cât să ajung la zi cu lecțiile pierdute, nu mi s-a părut sa fie nevoie să merg mai mult. La română nu am făcut deoarece consideram că eram bine, la nivelul la care ajunsesem și că doar suplimentarul mă mai putea ajuta. Însă am auzit de la foarte mulți oameni că ar fi bine să fac ore,chiar și de la doctor, însă nu am acceptat ideea aceasta de la început , doar până am realizat că la matematică chiar nu mai am cum sa recuperez in alt mod. Nu am vrut sa fac aceste ore deoarece știam că cei care făceau din acestea cu profesorul de la clasa,erau doar înainte cu lecțiile și mai făceau modele de viitoare teste sau teze(deci ei au știut întotdeauna ce vom avea la teză) , insa doctorul mi-a explicat că nu de aia ar trebui sa fac ore ci pentru a invata noțiunile pe care nu le-am prins, prin urmare cu un alt profesor.
Un alt lucru care m-am enervat pe parcursul acestei clase, și pe care trebuie neaparat sa il mentionez, este că vei fi anunțat la începutul anului de către dragii tai dascăli că nu vei fi stresat la nicio materie, iar la matematică și română o vor lua mai moale. Asta pana în semestrul al doilea când încep toți să traga de tine că la liceu o să îți trebuiască și civică sau religie sau nu mai știu eu ce ora nesemnificativa. Deci nu te baza că profesorii o vor lăsa mai moale la alte obiecte ca să te poți concentra numai pe română și matematică, încearca sa fi activ la orele celorlalti profesori,pentru că, într-adevăr, vei avea nevoie de unele sau altele mai departe, dar bazeaza-te pe materiile care îți vor fi necesare la examen (trebuie să menționez că probabil pe tine chiar te vor lăsa ușor, nu vor trage de tine mai mult cât e nevoie, în cazul meu, probabil este de vină și o inspecție care s-ar fi anunțat, și profesorii voiau să scoată ce e mai bun din noi, doar știți cum sunt) .
Am cam discutat despre tot cam ce mi-a trecut prin minte că ar fi important de menționat pentru cei din ultimul an de gimnaziu, iar acum sa trecem la subiectul nostru. Anul a trecut destul de repede și iata că a venit și examenul, așa cum am menționat și mai sus, încearcă să nu te stresezi, fi cât mai calm posibil. Iar ultimul lucru care m-am ajutat pe mine, a fost să iau o pauze de la invatat, adica am învățat câteva ore/minute (ceea ce m-a ajutat sa păstrez lucrurile pe care le-am repetat in minte și să ma relaxez,pentru că nu stiu la altii,dar eu dacă stateam prea mult sa invat ma stresam mai mult),apoi câteva ore pauză iar mai pe seara o mică revizuire(dar nu sta cu nasul numai în în cărți,ia o pauza de zece minute la fiecare jumătate de oră pentru a nu avea probleme de vedere mai târziu). Însă în sala de examen m-am calmat, am pus stapanire pe situatie (nu chiar ca la simulare,tremuratul nu s-a oprit de data asta) și am încercat să îmi aduc aminte ce știam și să văd cum s-ar putea rezolva exercițiile. Astfel am trecut peste cele două examene cu brio.
Am luat niste note destul de bune(spun destul pentru că așteptările mele au fost mai mari,dar o sa vă explic de ce) . Am luat 9,10 la română și 7,90 la matematică, dar eu când mi-am calculat punctajul dupa barem , așteptările mele erau mai mari(cel putin la matematică, fiindcă acolo am fost absolut sigură de ce am făcut). Nu am făcut contestație deoarece aveam media care îmi trebuia pentru a intra la filologie și mi-ar fi fost frică ca nu cumva, făcând, să-mi scadă nota (da, contestațiile sunt coșmarul de după examen).
Am fost admisă la liceul „Mihai Eminescu" din Suceava, la filologie, unde mi-am dorit și pot să spun că profesorii nu se așteptau la această alegere și nu au fost tocmai încântați, dar mă bucur că am reușit să mă hotărăsc unde să studiez în viitor, iar de părerea lor nu prea îmi pasă.
Însă pana să aleg acest profil și respectiv liceu, au fost o groază de decizi pe care le-am intrors și rasintors, numai pentru a fi sigură că decizia luată este cea mai bună. Am avut și părinții aproape care m-au susținut și m-au lăsat să îmi aleg profilul , așa cum am spus într-un articol anterior , ei au fost cei care m-au ajutat sa am o decizie sigură doar prin simplul fapt că m-au întrebat dacă la profilul cutare(și le-au înșirat pe cele 4 pe care voi probabil le știți) daca mă văd făcând ceva in viitor pe acest domeniu. Astfel am dat la o parte științele (Sociale și ale naturii) și m-am axat în primul rând pe filologie iar apoi, dacă aveam să nu intru acolo, m-am gândit că nici matematică - informatica nu ar fi o opțiune care mi-ar displace și probabil că aș fi găsit ceva pe viitor care să-mi fie pe plac.
Inca nu sunt decisă ce aș vrea să fac pe viitor , însă am fost sigură că vreau sa urmez drumul pe care l-am ales și asta , momentan, îmi e de ajuns.
Nu am mai menționat toata povestea din acel articol, ca nu cumva sa vă plictisesc, dar puteți sa o găsiți pe blog si să să descoperiți de ce nu am intrat la arte (liceu la care am vrut pentru am dezvolta abilitățile,dar am descoperit că pot face asta și în paralel lu ceea ce fac la scoala),dar ce nu am mai mentionat e că la arte nu aveam ce face pe viitor înafara de arhitectură care nu cred că mă prinde, deci as fi făcut cam 4 ani degeaba.
Am scris foarte mult, dar voi relua sfaturile pe care le-am scris de-a lungul articolului:
1. Încearcă să faci tot posibilul să ști materia pentru examen;
2. Încearcă să stai calm, stresandu-te nu faci decat să îți pierzi concentrarea;
3. Nu lua pastile, numai dacă e cazul și la recomandarea medicului;
4. Incearca să iei o pauza de la învățat,așa cum am menționat mai sus,nu foarte lunga ,dar cred ca 3-4 ore, poate doar 2 ar fi suficient ca sa lase materia sa rămână în cap(la alte respective ore,dar nu foarte lungi)
5. Alege liceul și profilul pe care îl dorești și la care ești sigur că poți face ceva mai departe, iar daca parintii nu sunt de acord încearcă să le explici mai indetaliat de ce vrei sa mergi pe calea respectiva.
O să îți mai zic inca câteva lucruri legate de ultimul tau an în școala gimnaziala.
Încearca sa te împaci cu toți colegii, doar e ultimul vostru an.
Înghitei pe profesori încă câteva luni, nu incerca sa te sui în capul lor, crede-mă,știu cum să strice medii.
Împrietenește cu colegii din clasele mai mici, să ști că poți găsi niste prieteni tare de treaba.
Fă pozne,doar mai ai puțin și pleci,nu fi sfant, dar nici nu sari calul, în cazul asta nota la purtare va avea de suferit .
Cam acestea au fost lucrurile importante pe care le consider importante pentru un elev de clasa a VIII-a.
Daca ți-a placut ,te aștept la următorul articol!❤