Te avertizez că părerea mea e numai și numai a mea și există și alte persoane care probabil au abordat acest subiect mult mult mai bine decât aș putea eu să o fac.
,, De ce este atât de important să citim? "
Cititul, din punctul meu de vedere, este o activitate foarte importantă, care îți aduce o îmbunătățire a cunoștințelor pe care le ai și îți stimulează creativitatea. Așa cum poate știți unii folosesc cititul drept refugiu, dar asta este altceva și vom discuta puțin mai încolo despre asta.
Prin citit acumulezi cuvinte noi ce îți vor îmbogăți vocabularul și un om care vorbește cuviincios va fi întotdeauna respectat.
Mai aud de la unii că cei care citesc sunt tocilari. Ei bine, eu îi contrazic, deoarece nu toți cititorii sunt genii sau super inteligenți, pur și simplu citesc din pasiune și asta e tot ce contează, iar dacă ție ți-e frică să citești doar ca să nu devii un ,,tocilar" atunci vei avea destul de mult de pierdut. Nu le da ascultare celorlalți, pentru că la un moment dat vei regreta și vei descoperi că ai fi putut face ce îți place cu mult timp în urmă.
Și pentru cei care folosesc cuvântul ,,tocilar" fără să știe adevăratul sens al cuvântului, mai citi și voi din dicționare, da, nu e neapărat să citești un roman sau chestii de genul.
Spre exemplu, nici eu nu sunt o ,,tocilara", chiar dacă am note bunicele la cam toate materiile, dar niciodată nu tocesc, încerc să învăț practic pentru că mă ajută mai mult decât repetatul și altele, și am descoperit că acesta este stilul meu de a învața. Citesc numai din pasiune și pentru că îmi place să trăiesc și in altfel de lumi și stări pe care numai cărțile mi le dau și este un mod foarte plăcut de a-mi ocupa timpul liber.
,, Cât sau ce trebuie să citim? "
Pentru cei care nu sunt amatori ai ,,cititului" , nu este obligatoriu să citi romane sau ceea ce nu vă încântă, și aici ajung la un alt subiect, despre genul de carte care îi s-ar potrivi fiecărei persoane. Genul este un punct foarte important de vedere atunci când vine vorba de lectură, deoarece după acesta te orientezi după cam ce ți-ar plăcea să citești (proză scurtă poezie, romane etc.).
În familia mea, am fost singura care citea destul de mult, dar asta până am reușit să le găsesc genurile preferate ale verișoarei și surorii mele, una amatoare de romance iar cealaltă de povesti sau romane care au ca personaje animalute.
La început va fi destul de greu să îți găsești genul, dar îți dau două ponturi:
~dacă ai mai citit până acum câte ceva, amintește-ți ce ți-a plăcut și mai ia-ți cărți de genul.
~dacă nu ai mai citit nimic până acum, găsește o listă cu mai multe genuri de cărți, citește lista și vezi ce te-ar putea interesa.
~ceva bonus: dacă vezi o carte pe care apoi nu ți-o poți scoate din minte și o vrei cu ardoare, eu zic sa ți-o iei, pentru că ai cele mai mari șanse să îți placă
sau dacă vezi un film ecranizat după o carte și ți-a plăcut enorm, zic să-i dai o șansă și cărții.
Ziceam la un moment dat că eu citesc din pasiune și destul de mult, cei drept. Dar dacă ție nu îți place să citești exagerat de mult, asta nu e o problemă, citește atâta timp cât te simți bine chiar dacă nu este mult. Important este faptul nu numărul de pagini.
Deși dacă îți place să citești și vrei să ai un număr cât mai mare de pagini pe zi, există o multitudine de persoane care au vorbit deja despre asta.
Un factor destul de important în materie de citit, este atunci când pui mâna pur și simplu pe o carte, fără să fi sigură că o vreo și doar ști că e foarte la modă sau ți-a recomandat-o cutarescu. Asta nu o să te ajute, cărțile pe care le iei la întâmplare, au șanse să nu fie pe placul tău și să te bage în reading slump (molima cititorului) din care ieși cu greu. Cam aceeași părere am și despre recomandat cărților, nu am o problemă dacă ție și lui cutarescu vă plac aceleași cărți, dar dacă aveți genuri diferite și el îți recomandă ceva numai pentru că ia plăcut lui, nu înseamnă neapărat că îți va plăcea și ție.
Încearcă să îți alegi cărțile și să fi destul de sigură pe alegerea făcută.
,, Cititul e un viciu, dar nu dăunător mintii și trupului. " ~ George Bacovia
,, Cititul e un viciu, dar nu dăunător mintii și trupului. " ~ George Bacovia
Cam acesta a fost articolul, sper că va plăcut și scrieti-mi în comentarii care sunt cărțile voastre favorite.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu